Voedselintoleranties en ADHD

Volgens een recent artikel in de New York Times is het aantal kinderen waarbij AD(H)D is vastgesteld toegenomen. Momenteel heeft 11% van de kinderen ADHD en één op elke vijf jongens van middelbare schoolleeftijd krijgt een ADHD diagnose. Dat betekent een toename van 40% in het afgelopen decennium. Dit roept vele vragen op bij experts, zoals de vraag of ADHD medicatie niet te vaak wordt ingezet.

Maar wat is de oorzaak van deze toename, en wat nu als het in veel van deze gevallen misschien gewoon een voedselovergevoeligheid betreft? Uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd op 5 februari 2011 in The Lancet, bleek dat 64% van de vastgestelde ADHD gevallen inderdaad werd veroorzaakt door overgevoeligheid voor voedsel. Als het betreffende voedsel werd weggelaten, verminderden de symptomen. Volgens de hoofdauteur Dr. Lidy Pelsser, ‘is het goede nieuws dat voedsel de hoofdoorzaak van ADHD is. We hebben ook slecht nieuws – dat we artsen moeten trainen in het toezicht houden op deze manier van werken, want een arts die hierin niet is getraind kan het niet.’

Ouders van kinderen met ADHD krijgen zelden opties op het gebied van voeding of supplementen te horen, ze krijgen gewoon de diagnose en worden naar huis gestuurd met een recept voor ADHD medicijnen. Maar die medicijnen zijn niet zonder risico, waaronder verminderde eetlust, depressie en stemmingsstoornissen, verhoogde bloeddruk enzovoorts. Dus als de hoofdoorzaak van de aandachtsstoornis overgevoeligheid voor voedsel is, moeten we dan niet eerst het schuldige voedingsmiddel identificeren en schrappen en voedingssupplementen toevoegen? En pas als dat niet werkt teruggrijpen op medicijnen?

Dus zolang artsen ADHD niet op deze manier leren herkennen en behandelen, kunnen ouders zichzelf scholen en een dokter zoeken die ze kan helpen om op deze manier aandachtsstoornissen te benaderen en behandelen. Hoewel een deel van de kinderen niet geholpen zal zijn met een op voeding gebaseerde benadering, zal volgens het Nederlandse onderzoek toch een groot deel van de kinderen wel gebaat zijn bij een verandering in voedingsgewoonten. Het enige nadeel is dat een dieet gebaseerd op het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen niet zo gemakkelijk is als elke dag even een pil slikken. Toch zullen veel van degenen die uiteindelijk medicijnen innemen er ook er baat bij hebben als ze hun voeding onder de loep nemen en bepaalde supplementen slikken.

Lees de drie voedingsmiddelen die het vaakst worden genoemd in samenhang met ADHD-achtige symptomen >>