Homeopathie steun van Vereniging tegen Kwakzalverij

Op 4 februari 2011 kwam ik onderstaand persbericht tegen:

“Homeopathie krijgt onverwachte steun van Vereniging tegen Kwakzalverij.

Morgen, 5 februari, zal de Vereniging tegen Kwakzalverij (VtK) demonstreren dat een overdosis homeopathische geneesmiddelen geen schade toebrengt. Het innemen van een grote hoeveelheid van een homeopathisch middel is volledig zinloos, maar zal geen schadelijke neveneffecten hebben. Het is volledig duidelijk waarom de VtK niet ter vergelijking een overdosis nemen van een regulier geneesmiddel, want dat zou wel eens de dood tot gevolg kunnen hebben.

Ieder jaar belanden er ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis, omdat ze verkeerde medicijnen of een gevaarlijke combinatie of dosis van pillen slikken. Ruim 1200 patiënten overleven een dergelijke misser niet. 1800 mensen blijven last houden, ook na ontslag uit het ziekenhuis. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in 2006. Verkeerd medicijngebruik kost jaarlijks zo’n 85 miljoen euro.

Met deze actie zet de VtK chronische medicijngebruikers misschien aan het denken. Wat is het dat homeopathische geneesmiddelen, waarvan ook wordt gezegd dat ze het zelfgenezende vermogen ondersteunen, geen schade toebrengen? En, kunnen ze dan wel werkzaam zijn? De VtK beweert dat homeopathische middelen niet werken, dat ze hooguit een placebo zijn, wat wil zeggen dat ze alleen suggestief een werking hebben. Als dat zo zou zijn, waarom hebben dan zoveel mensen en ook dieren zo veel baat bij homeopathie?
Werkt homeopathische behandeling dan altijd? Nee, net zo min als een reguliere behandeling. Werkt het beter dan regulier? Nee, het werkt anders, soms met betere resultaten, maar soms ook minder. Wat in het laatste geval in ieder geval vast staat, is dat het geen schade toebrengt.

Wetenschappelijk bewijs
Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek voor de werkzaamheid van homeopathische middelen, maar hier wordt buiten de complementaire sector zelden naar verwezen. Bij een grootschalig onderzoek in 2010 onder 200.000 verzekerden bij Azivo bleken er kostenbesparingen tot 15% bij de behandeling door artsen die ook homeopathie toepasten. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoekers Baars en Kooreman, respectievelijk van de universiteit van Leiden en Tilburg. Tot een vergelijkbare conclusie kwam een homeopathisch werkend huisarts die in 2010 aantoonde dat hij de zorgverzekeraar € 750.000,- per jaar bespaart door de helft van zijn patiënten homeopathisch te behandelen. De besparing betrof o.a. minder kosten voor ziekenhuisopname, verwijzingen en reguliere medicatie. Homeopathie bespaart de zorgverzekeraars veel kosten.

Het beste van twee werelden
Complementaire en reguliere gezondheidszorg hebben beiden hun waarde: de een werkt op het ene terrein wat beter of effectiever, de andere op het andere terrein. De gezondheidszorg zou veel winst kunnen behalen door het beste van twee werelden te gebruiken. De Vereniging tegen Kwakzalverij toont dat -onbedoeld – aan.”